Vatikán: Pápež Benedikt XVI. oslavoval 85. narodeniny

16.04.2012 Celý región

Vatikán 16. apríla (TASR) - Pápež Benedikt XVI. oslávil dnes 85. narodeniny. Pri tejto príležitosti do Vatikánu pozvali početných gratulantov predovšetkým z jeho rodného Bavorska.

Benedikt otvoril program dňa omšou v kaplnke Apoštolského paláca spolu s biskupmi z Bavorska a predsedom Nemeckej biskupskej konferencie arcibiskupom Robertom Zollitschom. Do Vatikánu pricestoval z Regensburgu aj pápežov 88-ročný brat Georg.

Benedikt XVI. je vo veku 85 rokov jedným z najstarších pápežov v histórii katolíckej cirkvi. Narodil sa 16. apríla 1927 v hornobavorskej obci Marktl, kde ho ešte v ten istý deň vo farskom kostole pokrstili menom Joseph Aloisius Ratzinger.

Pôvodne chcel pápež jubileum stráviť rovnako ako iný normálny pracovný deň, prezradil jeho osobný tajomník Georg Gänswein. Avšak len veľké i významné delegácie z Bavorska si vyžiadali tri súkromné audiencie v Apoštolskom paláci, pápežovej rezidencii. Bavorský premiér Horst Seehofer napríklad dorazil do Ríma s takmer celým svojím kabinetom a vyše 150-člennou delegáciou.

Benedikt si po dnešných narodeninách pripomenie tento týždeň vo štvrtok aj siedme výročie zvolenia za pápeža a budúci utorok výročie začiatku svojho pontifikátu.

Informácie priniesli agentúry DPA a AP.
 

Vyberte región